Vapautettu (kirja-arvio)

Sain kirja-arvioon teoksen Vapautettu TV7 Kaupasta. Kirjan alaotsikko on Irti okkultismista ja idän hengellisyydestä. Se on vuodelta 2020.

Olen koulutukseltani teologi mutta akateemisen tutkimukseni puitteissa tutustunut uushenkisyyteen ja spiritismiin sekä sen sellaiseen. Tiedän siis, mitä Raamattu näistä asioista sanoo.

Tältä pohjalta on tämäkin kirja-arvio - tai pitäisikö sanoa kirjaesittely - kirjoitettu.

TEKIJÄSTÄ

Kirjan kirjoittaja on Gertrud Storsjö, joka on suomalaissyntyinen mutta ruotsalaistunut sielunhoitaja ja raamatunopettaja sekä kirjailija. Kyseessä ei ole hänen ensimmäinen kirjansa aiheesta. Aiheena on vanhahtavalta kuulostava eksytys. Eksytys tarkoittaa sitä, kun ihminen etsii vastauksia hengellisen tai henkisen elämänsä kysymyksiin muualta kuin Raamatusta.

Tekijän oma tausta on myös lähetystyössä sekä läheisessä idän uskontojen, kuten hindulaisuuden ja buddhalaisuuden, tuntemuksessa. Kirjassa käsitellään henkivaltoja ja niiden vaikutusta. Voin siis todeta, että kirjan lähtökohta on raamatullinen ja hengellinen kristillisessä merkityksessä.

HENKIVALLAT

Kirja Vapautettu ottaa henkivallat todesta. Sen käsitys on läpeensä kristillinen. Tämä on lähtökohta, joka on otettava huomioon jo lukemaan alettaessa. Kirjan tarkoituksena on paitsi puolustaa kristinuskon asemaa (apologia) myös osoittaa tie todelliseen pelastukseen Jeesuksessa Kristuksessa.

Kirjassa on hyviä huomioita idän uskonnoista. Kun ollaan tekemisissä joogan tai mindfulnessin kanssa, niin ollaan oikeasti tekemisissä myös niiden taustalla olevien uskontojen, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden, kanssa.

MINDFULNESS JA MEDITAATIO VOIVAT JOHTAA MYÖS AHDISTUKSEEN

Hindulaisuuteen kuuluvat tuhannet jumalat, siinä missä alkuperäiseen buddhalaisuuteen eivät jumalat kuulu, mutta päämääränä on siinä valaistuminen. Valaistuminen merkitsee ihmisen haluamisen lakkaamista. Sitä kautta tapahtuu tyhjiin raukeaminen. Onko se olemista vai olemattomuutta?

Ihminen sammuu kuin kynttilän liekki. Ajatus itsessään voi olla pelottava, enkä siten ihmettele sitä, miksi jotkin tutkimustulokset viittaavat siihen, ettei meditaatio sovi aivan kaikille. Sitä pidetään helppona tapana rentoutua, mutta kun ollaan tekemisissä ihmisen henkisen ja jopa hengellisen todellisuuden kanssa, niin ilmiö onkin paljon monimutkaisempi.

JOOGA EI IKINÄ OLE NEUTRAALIA

Kundaliinijooga tai tantra eivät ole länsimaisia harjoitteita. Niissä on mukana aina uskonnollinen puoli, ja osa joogaguruista ihmettelee sitä, miksi länsimaalaiset harjoittavat kundaliinijoogaa. Kundaliini tulee sanskritinkielisestä kerälle kiertynyttä tarkoittavasta sanasta antaen mielikuvan käärmeestä.

Teos Vapautettu ottaa esiin epämiellyttäviä totuuksia. Samaan aikaan se ei sovellu uskontodialogin pohjaksi. Uskontodialogissa ei edusteta yhtä totuutta tai arvoteta uskonnollisia totuuksia. Tosiasia on, että kundaliinijoogaan liittyen on raportoitu psykooseja. Siinä energiaa nostatetaan chakroja eli kehon energiakeskuksia pitkin alhaalta ylös henkisen heräämisen takia.

VAPAAMUURARIEN JUMALA

En ole perehtynyt vapaamuurariuteen, koska siihen ei ole ollut mahdollisuutta. Sen riitit ovat salaisia. Olen messuilla joskus kysellyt asiasta, mutta minulle on sanottu, että sen näkee sitten, kun itse osallistuu siihen toimintaan. Aste asteelta edetään aina 33. tasolle. Opetus tapahtuu asteittain. Lopputulos ei ole tiedossa.

Gertrud Storsjön mukaan vapaamuurarit pitävät jumalanaan Jahbulonia, joka tulee Jahvesta ja Baalista sekä Onista. On viittaa egyptiläiseen Osirikseen. Ylijumala on Lucifer. Ei kuulosta kristinuskon Luoja-Jumalalta. Lucifer on nimittäin luotu olento.

ENKELIT JA DEMONIT

Tästä pääsemmekin nykyhenkisyyden käsitykseen enkeleistä. Henkisyydessä enkelit ovat valo-olentoja. Luciferkin oli sitä mutta lankesi. Enkeli ei siten automaattisesti tarkoita Jumalaa palvelevaa henkeä, vaikka onkin luotu Jumalaa palvelemaan.

Kirjassa Vapautettu mainitaan joitakin kertoja myös demonit eli pahat henget, jotka voivat päästä vaikuttamaan ihmisen elämään, vaikka riivauksesta ei kyse olisikaan. Korinttolaiskirjeessä kehotetaan käyttämään henkien erottelukykyä. 1. Joh. 4:1 sanoo: "Älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa ovatko ne Jumalasta..."

LOPUKSI

Kirja Vapautettu edustaa raamatullista maailmankuvaa ja etsii kristityn identiteettiä sekä Jumalaa verrattuna henkiseen etsitään, jossa ihminen ei etsi jumalaa vaan itseään. Raamatussa on useita kohtia, joissa puututaan taikuuden harjoittamiseen.

Uudessa testamentissa taikaesineet käsketään tuhota. Mooseksen kirjat toistavat juutalaisen lain (Tooran) mukaista käsitystä siitä, kuinka noituus, ennustaminen ja vainajilta kysely* eivät ole Jumalan tahdon mukaista toimintaa.

✝️ Teos Vapautettu ottaa huomioon teologiset näkökulmat.

- Teologi Tea Holm**

*Spiritismi on juomalasin ja aakkoslaudan avulla pelattavaa peliä, jossa vastauksia uskotaan saatavan henkimaailmasta. Vastaaja antaa kysyttäessä nimekseen usein piru. Nuoret pitävät peliä yleensä leikkinä. Usein spiritismin pelaamisesta seuraa pelkotiloja ja painajaisia. Psykologisesti sitä ei suositella lapsille tai nuorille tai herkille henkilöille.

**Holm on ammatiltaan uskonnonopettaja ja tietokirjailija. Holm on väitellyt tohtoriksi spiritualismista. Hän on kirjoittamassa kirjaa Valoa etsimässä.

Kauniit kukkalähetykset Interflorasta! Muista läheistä.