Se löytyi (kirja)

Se löytyi (kirja)

Moni on varmasti kuullut tai lukenut Se löytyi -kampanjasta. Kampanjan yhteydessä on julkaistu pieni kirjanen, jossa julkisuudestakin tutut henkilöt kertovat omasta uskostaan. Vain muutamia mainitakseni kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola ja laulaja Jippu sekä The Voice of Finland -kilpailija Roberto Brandão.

Mukana kirjasessa ja kampanjassa on myös monia urheilijoita kuten viisiottelija Laura Salminen ja koripalloilija Tuukka Kotti. Lisäksi kampanjaa tukee niin pappeja, lääkäreitä kuin opettajia. Se löytyi viittaa siihen, että Jumala tai jumalasuhde on löytynyt.

BBC:n tutkimuksen mukaan ihmiset miettivät tänä aikana sitä, miksi hyvä Jumala sallii sellaisen pahuuden, mitä näemme Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Sodasta on kantautunut järkyttäviä uutisia. Viattomiin siviileihin on kohdistunut iskuja, jotka ylittävät kaikki sodankäynnin säännöt.

Tällaisena ajankohtana ihmiskunnan historiassa ja etenkin länsimaisen ihmisen mielenmaisemassa viesti turvallisesta Jumalasta ja Jumalan johdatuksesta on toki puhutteleva. Kirjanen Se löytyi vastaa lukijalle kysymykseen "Kuka Jeesus oikein on?" Lisäksi se kertoo omista mahdollisuuksista, elämän peruskysymyksistä ja lasten ohjaamisesta uskossa.

Kirjasen voi tilata linkistä: https://seloytyi.fi/kirjatilaus/

IRR-TV:n mediamissio jakoi syksyllä 2,2 miljoonaa Se löytyi -kirjaa suomalaisiin koteihin. Kuva: MissioShop
IRR-TV:n mediamissio jakoi syksyllä 2,2 miljoonaa Se löytyi -kirjaa suomalaisiin koteihin. Kuva: MissioShop

Helsingin Sanomat uutisoi 4.10.2022 Se löytyi -kampanjasta, että seurakunnat sijoittivat puoli miljoonaa euroa Suomen kaikkien aikojen kalleimpaan uskonnolliseen mediakampanjaan. Onko tässä kampanjassa jokin ongelma? Lupaako se jotakin sellaista, minkä ei ole edes mahdollista toteutua?

Jos katsomme kristillistä uskoa ja Raamattua, niin Raamatussa on paljon lupauksia. Kyse on herätyksestä, jossa ei painoteta kirkon jäsenyyttä tai kastetta, vaan kääntymyskokemusta, uskoontuloa. Kastetta ei siis tarvita. Uskoa luvataan. Itselleni kampanjasta ja lehtisestä tai kirjasesta tulee mieleen helluntailaisuus. Kasteen ja ehtoollisen merkitys on erilainen kuin luterilaisuudessa.

HS tietää kertoa, että evankelioimisliikkeen ja ns. suomalaisen luterilaisuuden suhde on ongelmallinen. Kansanlähetyksestä on viime aikoina kritisoitu kirkon johtoa. Siinä missä ortodoksisessa, katolisessa ja luterilaisessa kirkossa Kristus on läsnä liturgiassa, niin karismaattisissa ja herätysliikkeissä Kristus on ihmisten uskonilmauksissa.

Se on elävää uskoa. Kansankirkko onkin eri asia kuin uskoontulo. Kirkon jäseniä kutsutaan oman seurakunnan perustoimintaan sen sijaan, että heitä ohjattaisiin näyttäviin ylistyskokouksiin.  Kirkon on kuitenkin jossakin määrin siedettävä sitä, koska muuten se menettäisi aktiivisimman kansanosansa. (HS)

Kristitylle usko on arkinen aarre. Kuva: Peter Olexa
Kristitylle usko on arkinen aarre. Kuva: Peter Olexa

Menin pitämään Suomen spiritualistiseen seuraan Alppitaloon tilausluentoa maailmanuskonnoista. Alppilassa kotipaikkaa pitää myös Kansanlähetys, samassa rapussa. Kerran satuin rappuun samaan aikaan kuin "ne porukat", kun availin "spiriseuran" ovea. Huikkasin, että olen menemässä pitämään luentoa maailmanuskonnoista.

Teologian maisterina olen jo vuosikausia tutkinut kaikkia maailmanuskontoja, koska olen uskontotieteilijä tutkijakoulutukseltani. Olen tehnyt väitöskirjan spiritualismista. Se ei silti tarkoita sitä, että uskoisin itse spiritualismiin. Tutkijan ja tutkimuskohteen samaistaminen on valitettavan yleistä valtamediassa (Mika Aaltolan tapaus).

Itse koen, että jokainen kulkekoon tietään. Muslimi puhuu Allahista eli Jumalasta. Hän ei puhu Allah-nimisestä jumalasta, vaan Jumalasta. Hinduilla on monta jumalaa, mutta kaiken taustalla on Alkulähde eli Brahman. Buddhalaisuudessa jumalia ei ole, paitsi kansanomaisessa muodossa. Mutta ei Buddha (Gautama) kieltänyt uskomasta jumaliin, vaan otti kantaa kysymykseen elämän kärsimyksestä ja sen syistä (= ihmisluonto).

Kampanja ja kirja Se löytyi voivat tuoda monen suomalaisen elämään tasapainoa ja mielenrauhaa sekä turvallisuutta. Pimeissä hetkissä voi loistaa Kristuksen valo. Moni on unohtanut hengelliset arvot. Tämä kampanja muistuttaa niistä kauniisti, kunhan siitä ei ahdistu. Toisin sanoen se, ettei ole uskossa tai koe uskoontuloa, voi aiheuttaa myös ahdistavia tunteita. Kelpaanko minä? Kristinuskon ydinsanoma on armo. Miksi sinä et riittäisi?

Menestysteologian psykologiaa ei tarvita. Omassa lapsuudessani pyhäkoulu toi turvaa. Vasta aikuisena olen tajunnut sen merkityksen ja kannattelun omassa elämässäni. Joku puhuu Pyhästä Hengestä, joku taas ihmisyydestä. Sekin on hyvää ja kunnioitettavaa. Yhteistyöstä syntyvät rauhan ajatukset ja sen mukaiset teot. Hengen hedelmät.

Kirjoittanut: Teologi Tea Holm

Joululahjapähkäilyjä? Apua pähkäilyihisi saat YVES ROCHERIN verkkokaupasta.