Lohduttajan kasvot (kirja-arvio)

Lohduttajan kasvot (Kari Alanne 2020) on romaani, joka laittaa ajattelemaan elämää ja kuolemaa.

Pääosaa teoksessa näyttelee Maria Virtanen, hoitoalalla oleva suomalaisnainen. Teos on omistettu hoitoalan henkilöstölle ollen kertomus erään sairaanhoitajan elämästä. Teoksen kirjoittaja on Kari Alanne, jonka kaunokirjallinen ilmaisu on erittäin helposti lähestyttävää ja samaistuttavaa. Kertojaääni pohdiskelee asioita niitä tuomitsematta. Ennemminkin se havainnoi ja panee merkille asioita.

Luin kirjan Lohduttajan kasvot mökillä helteisenä heinäkuun viikkona. Koska kirja on aika paksu, siitä riitti lukemista moneksi päiväksi, verkkaisesti ja lomamoodissa ollen. Sen päähenkilö Maria työskentelee hoitajana helsinkiläisessä sairaalassa. Hänen osastolleen tulee koomassa oleva mies, jonka hän tunnistaa aikaisemmilta vuosiltaan. He ovat joskus tavanneet.

Kuvaus sairaanhoitajan työstä ja tekoälyn maailmasta saa pohtimaan sitä, missä määrin teoksen kirjoittaja on ollut tekemisissä sairaalamaailman kanssa. Joka tapauksessa Lohduttajan kasvot tekee omalta osaltaan hoitoalan työtä näkyväksi. Alan aliarvostus on itsessään kokonaisen kirjan arvoinen teema.

Lohduttajan kasvot ovat myötätunnon ja pyyteettömän rakkauden kyllästämät.

Maailmanlaajuinen pandemia ja salaliittoteoriat jylläävät

Pandemian jyllätessä kaikkialla maaplaneetallamme Lohduttajan kasvot on ajankohtainen kirja. Korona-aikaa on käsitelty kirjassa, vaikkei se olekaan sen pääteema. Pääteemaksi voisi kuvailla ihmisenä kasvamista, sehän on oman ymmärryksen kasvamista.

Esikoisteoksensa Tempus ater Alanne kirjoitti sikainfluenssapandemian aikoihin. Kantavana teemana olivat maailmanlaajuinen mutatoituneen H1N1-viruksen aiheuttama pandemia sekä siihen liittyneet salaliittoteoriat. Emmekö kohtaa jotakin samaa tänäkin päivänä?

Mukana kulkevat myös hengelliset pohdinnat. Uskonnolla on vahva mutta samaan aikaan sovitteleva rooli. Tuomiot eivät ole lopullisia, eikä ikuista kadotusta ehkä olekaan. Jokainen aamu on uusi mahdollisuus, vaikka elämää ei voikaan elää taaksepäin, eikä kelata alkuun. On vain tämä yksi elämä, mikä saa pohtimaan muun muassa eutanasiaa ja Jumalaa.

Älypannasta ihmisen olemukseen

Alanteen uusin teos sivuaa myös tietoisuuden olemusta sekä ottaa kantaa tekoälyn moraaliin. Onko sitä? Voiko kone olla tietoinen ja jos, niin missä mielessä? Onko sillä moraalia, ja mitä moraali on? Mikä sielu oikeasti on? Onko myötätunto moraalia (oikean ja väärän tajua) suurempi?

Teoksen kertoja on vuonna 1980 syntynyt nainen, joka käy omassa fiktiivisessä mutta todelta tuntuvassa tarinassaan läpi pitkän aikaperspektiivin vuosituhannen vaihteesta aina 2050-luvun mahdolliseen tulevaisuuteen. Kuinka paljon tekoäly ja älylaitteet hallitsevat silloin meitä ja maailmaa?

On poikkeuksellista, kuinka mieskirjailija pystyy eläytymään näin hyvin naisen sielunmaisemaan ja myös sairaalamaailmaan, ellei se ole hänelle jostain syystä ennestään tuttu. Kirjan yksi keskeinen sanoma on mielestäni se, että voimme valita oman asennoitumisemme, vaikka emme voikaan aina valita olosuhteitamme. Joskus joudumme tekemään myös vaikeita ratkaisuja.

Huom. Jokaisesta myydystä e-kirjasta lahjoitetaan yksi euro Helsinki Mission seniorityöhön.

Koulutukseltaan Kari Alanne on tekniikan tohtori ja energiatekniikan dosentti, joka työskentelee vanhempana yliopistonlehtorina Aalto-yliopistossa Espoossa.

Kirjoittanut: Tea Holm

Kirjailijanblogi.net

Sähkön hinta pilvissä? Vertaile sähkön hintaa tästä linkistä.

Tilaa Adlibriksesta.