Liian nätti masentuneeksi kirja-arvio

Liian nätti masentuneeksi

Ensi tuntumalta kirja Liian nätti masentuneeksi (2022) vaikuttaa kevyeltä lukupaketilta, mutta se on kaikkea muuta. Alussa on suorastaan pöyristyttävää lukea Sohvin lapsuuden ja nuoruuden sekä nuoren aikuisuuden kiusaamiskokemuksista.

Aikuiset ihmiset! Opettajakin!! Lukiessa tulee mieleeni, että ehkä Sohvin iloisuus ja niin vahva eteenpäin meneminen vaikeuksista huolimatta ovat tai olivat joillekin yksinkertaisesti liikaa. Se ei tietenkään oikeuta mitään.

Lääkäritkään eivät aina uskoneet, että kaunis, huoliteltu nuori nainen ja yrittäjä sekä äiti voisi olla oikeasti masentunut. Sohvin tunteet vaihtelivat laidasta laitaan. Apua hän sai vasta sen jälkeen, kun hiiltyi erään nuoren lääkärin vastaanotolla ja uhkasi motata tätä.

Aika rajua. Mutta tarpeellista. Sohvi söikin sitten vuosia masennuslääkkeitä, mutta ne eivät auttaneet. Ne painoivat tunteet alas kuin kellariin ja jonnekin mielen syövereihin.

Jos lääkkeet eivät minun kohdallani toimi, niin mikä toimii? Sohvi alkoi kysellä.

Minä sain useita kertoja kuulla lääkäreiltä, että masennus johtuu siitä, että serotoniinin tuotanto aivoissa vähenee ja se saadaan palautettua mielialalääkkeillä. Onko asia kuitenkaan näin? Masennuksen syitä on monia. Oman kokemukseni mukaan masennuksen takana oli pitkään jatkuneen kielteisen tunnevälttelyn tila. Olin padonnut ja tukahduttanut tunteitani pitkään menneisyyden traumasta ja uupumuksesta, surematta jääneestä surusta. 

Sohvi alkoi kyseenalaista mielialalääkitystään. Hän alkoi etsiä masennuksensa juurisyytä ja päätti sen myös löytää voidakseen tehdä asialle jotakin. Uhritarina oli päättymässä. Sohvi alkoi miettiä, mitä silloin kun masennus alkoi, tapahtui.

Masennukseen ei ole olemassa yhtä, ainoaa syytä. Sohvi Nymanin mielestä masennus johtuu liian pitkään jatkuneen stressin sietämisestä. Stressiä voivat aiheuttaa mm. kiusaaminen, työttömyys tai haastava, pitkään jatkuva elämäntilanne.

Yksi selittävä tekijä oli Sohvin kohdalla tunteidensa tukahduttaminen ja kielteisen tunnevälttelyn tila. Taustalla oli uupumusta ja toivottomuutta sekä rankkaa kiusaamista. Itselleni tuli mieleen Sohvin omia kokemuksia lukiessa, että ihmiset, jotka sanoivat hänelle, ettei hän ollut saavuttanut elämässään mitään merkityksellistä, olivat vain kateellisia.

Itse ilkimyksiä.

Tunnetyöskentelyssä joudut päästämään irti siitä, mitä luulit elämäsi olevan. Joudut päästämään irti siitä, kuka luulit olevasi. Oma identiteetti ja tarinat voivat mennä aivan uusiksi. Oletko valmis siihen? Päästämään ensin vanhasta irti ja ottamaan vastaan uutta tilalle? 

Toivon, että Sohvi Nyman pääsisi puhumaan paitsi kirjastaan myös omista kokemuksistaan julkisuudessa.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Kirjassa Liian nätti masentuneeksi on myös masennuksenhoitokeinoja. Ne liittyvät tunnetyöskentelyyn. Tärkeintä on tiedostaa oma tilansa ja sen jälkeen pysähtyä itsensä äärelle.

Jos huomaat ajattelevasi seuraavaa ateriaa, karkkia, alkoholia, lenkkiä, peliä tai muuta, niin mielesi koettaa saada huomiosi pois tuntemisesta. Silloin kysy itseltäsi, mitä joutuisit tuntemaan tai kohtaamaan, jos et voisikaan nyt turvautua tuohon tuttuun asiaan. Mitä todella juokset pakoon? Sekin on mahdollista, ettet tunne yhtään mitään.

Teoksen vieraskynät kertovat, että masennus on Suomessa kulttuuri-ilmiö ja että on mahdollista päästä "eroon oireista". Jo yläasteen terveystiedon oppikirjassa sanotaan, että terveys ei ole sairauden poissaoloa vaan koettu tila. Sinä itse koet itsesi terveeksi tai sairaaksi, riippumatta siitä, onko sinulla jokin valuvika, vamma.

Oma valuvikani on huono näkö, minkä seurauksena joudun käyttämään joka päivä silmälaseja. Ihmisen kokema todellisuus ja masennus-kokemus syntyvät tunteista, ajatuksista ja teoista, jotka aiheuttavat toinen toisiaan. Tunteet, ajatukset ja teot vaikuttavat toisiinsa, ja syy-seuraussuhteen näkemisen avulla voidaan vaikuttaa koettuun tunteeseen ja sen vaikutuksiin.

Kirjassa Liian nätti masentuneeksi on ihmisten masennustarinoita. Niissä selviää, että Google voi tietää masennuksesta ennen sinua. Ja että yksi syy masennukseen on se, ettei ole saanut elämältä sitä, mitä olisi toivonut. Yhtenä hoitokeinona onkin uskomustensa muuttaminen. Joillekin sopii NLP, joillekin taas jokin muu juttu.

NLP on mielen muokkausta ja aivojen uudelleen ohjelmointia sekä tietoisuuden kasvattamista. Sillä voi tutkia ja tehostaa inhimillistä kommunikointia sekä muuttaa sisäistä toimintaa.

Eräs masentunut ja masennuksesta toipunut pääsi taas pystyyn, kun hän oivalsi masennuksensa syyn: "Tarvitsen työn, jossa tunnen että täytän tarkoitukseni".

Lopuksi voisi muistutella siitä, että ulkonäöstä ei voi päätellä, mitä ihmisen sisällä tapahtuu, ikinä. 🫶

Kirjoittanut: Tea Holm

Liian nätti masentuneeksi on tilattavissa esim. Adlibrikselta.