Henkisyyden harhapoluilla (kirja-arvio)

Jokainen saa uskoa haluamallaan tavalla ja toisin kuin kirkko opettaa. Mutta onko se paha  asia?

Henkisyyden harhapoluilla (2020) on teologi Aila Ruohon kirjoittama kuvaus henkisyydestä. Olen itsekin teologi, joten oli ihan hauska lukea kollegan kirjaa, vaikkakin se on jo otsikkonsa puolesta tietyllä kannalla eli uushenkisyyttä vastaan. Henkisyyteen liittyy sen mukaisesti useita harhapolkuja.

Kirja toi esiin henkisyydessä vallitsevat uskomukselliset erikoisuudet ja suoranaiset ristiriidat. Jokainen enkeli-, yksisarvis- tai henkisyyden opettaja opettaa aivan omalla tavallaan. Uskomukset enkeleistä ja henkimaailmasta vaihtelevat uushenkisyydessä. Ristiriidoilta ei voi välttyä, ja enkelit vaikuttavat olevan erilaisia ja erimuotoisia riippuen tulkitsijasta.

Uushenkisyys on nyt muotia

Uushenkisyyttä kutsuttiin aiemmin New Ageksi. Nykyään puhutaan henkisyydestä tai uushenkisyydestä. Kyseessä on henkinen liike, liikehdintä. Keskusorganisaatiota ei ole. Jokainen paitsi opettaa myös uskoo omalla tavallaan, paljastaa teos Henkisyyden harhapoluilla.

Henkinen ihminen voi seurata samanaikaisesti hyvin erilaisia opettajia, lukea kirjoja, joissa on keskenään ristiriitaisia opetuksia esimerkiksi enkeleistä, uskoa yksisarvisiin ja tonttuihin (muihinkin kuin saunatonttuun) sekä ylimaallisiin avunantajiin henkioppaista suojelusenkeleihin.

Mitään ristiriitaa ei näytä olevan.

Kyseessä on kattava tietopaketti uushenkisyydestä

Aila Ruohon teos Henkisyyden harhapoluilla on kattava tietopaketti uushenkisyydestä. Se on myös silmiä avaava. Kyse ei sinänsä ole siitä, mihin ihmisen pitäisi uskoa tai mikä on oikeaa tai väärää teologiaa, vaan Ruoho ikään kuin teroittaa lukijalle sitä, minkälaisen asian kanssa ollaan tekemisissä.

Yhtenäistä tai yhtä henkisyyttä tai uushenkisyyttä ei yksinkertaisesti ole olemassa. On vain lukuisia opettajia ja opetuksia sekä uskomuksia, joista osa toimii toiselle, osa taas toiselle. Yhtenäisyyttä ei ole käytännössä, eikä edes teoriassa.

Ilmiö on monimuotoinen ja kerrostunut, jatkuvasti ajassa elävä.

Doreen Virtuen uskoontulo

Kirjasta en löytänyt mainintaa psykologin ja enkeliopettajan Doreen Virtuen uskoontulosta. Toki Virtue ehti vuosikymmeniä opettaa henkisyyttä enkeleistä maaenkeleihin ja keijuista ylösnousseisiin mestareihin sekä enkelinumeroihin.

Nyt Doreen Virtuen verkkosivuilla on varoituksia enkelikorteista ja enkeliyhteyksistä. Virtuelta on ilmestymässä kirja Deceived No More. Hän tuli uskoon vuonna 2018. Hän oli myydyin new age -kirjailija. Sittemmin hän alkoi tutkia Raamattua ja koki löytäneensä sieltä etsimänsä.

Virtue on yrittänyt saada pois myynnistä New Age -kirjojaan ja -korttejaan, mutta niiden myyntiä on jatkettu siitä huolimatta. Lisätietoja Doreen Virtuen YouTube-linkistä: https://www.youtube.com/c/DoreenVirtueForJesus/videos

Henkisyys

Henkisyys voi aiheuttaa läheisissä huolta. Ihminen voi olla omassa henkisyydessään liian dogmaattinen: ei hyväksy minkäänlaista arvostelua tai suostu keskustelemaan maailmankuvansa epäkohdista.

Henkisyyden alalta löytyy kaikenlaista toimijaa ja yrittäjää, kirjaa ja opettajaa. Se kuvastaakin hyvin omaa aikaamme. Kaikkea voi ja saa kokeilla. Teologina en ole huolissani siitä, että ihmiset haluavat ottaa selvää muista uskonnoista kuin kristinuskosta.

Aila Ruohon teoksen myötä olen sitä mieltä, että omia ajatuksiaan ja uskomuksiaan on aina joskus hyvä kyseenalaistaa. Erottelukykyä tarvitaan nimenomaan omassa ajassamme, joka on valeuutisten kulta-aikaa. Eikä kaikki, mikä kiiltää, ole kultaa.

Kirjoittanut: Tea Holm

Kirjailijanblogi.net

Kirja on luettavissa esimerkiksi BookBeatissa.