Häpeästä valoon (kirja-arvio)

Häpeästä valoon

Sielunhoitoon erikoistunut pappi ja skeematerapeutti Miia Moisio on kirjoittanut aikaisemmin masennuksesta. Nyt hän kirjoittaa häpeästä, suomalaisesta kansantaudista.

Moisio on kirjoittanut kirjat Toivon kirja masennuksesta (2018), Lupa surra (2019) ja Häpeästä valoon (2021) sekä Masennus ja tunnelukot (2022). Kirja-arviossa oleva kirja Häpeästä valoon antaa toivoa häpeätaakan kantajalle.

Olen itsekin teologi, joka on tehnyt psykiatrian propedeuttiset opinnot (entisessä) Lapinlahden sairaalassa, joten luen erityisen mielelläni kirjoja sielunhoidosta ja mielenterveydestä. Ihmismieli on alati kiinnostava mutta myös muuttuva. Medikalisaatio on tehnyt sen, että normaalitkin mielenvaihtelut sujahtavat helposti johonkin diagnoosiin.

Kirja on tehty hänelle, joka tuntee olevansa joko jotain liikaa tai liian vähän jotain; hänelle, joka suorittaa, jotta ei hävettäisi; itsensä pienentäjille; näkyväksi tulemista pelkääville; heille, joiden on vaikea hyväksyä itsensä; heille, jotka haluavat aina valloittaa täydellisyyden vuoren.

Susanna Jussilan runot puhuttelevat syvällisesti.

Pimeydestä valoon

Masennus voi olla myös diagnoosi. Häpeä on sekin yleistä, mutta ei sellaisenaan diagnosoitavissa. Sitä vastoin masennus on usein hävetty diagnoosi.

Kyse on kokonaisvaltaisesta kokemuksesta ihmisenä olemisesta. Sielu voi turvautua niin masennuksen peiton alle piiloutumiseen kuin itsensä järjettömään häpeämiseen johtuen esimerkiksi rikkinäisestä ja leimaavasta lapsuudesta. Arvottomaksi itsensä kokenut lapsi voi toistaa tiettyjä ajatus- ja toimintamalleja aikuisuudessa.

Ihmisen mieli välttelee vaikeita tunteita. Se ryhtyy mieluummin kameleontiksi, joka vaihtaa väriä tilanteen mukaan. Sosiaalisissa tilanteissa vaara tulla hylätyksi ja sivuun työnnetyksi on suurin.

Moisio mainitsee myös häpeänapin, jonka painaminen aiheuttaa (fysiologisen ja emotionaalisen) hätätilan ihmisessä. Naamioidensa takana piilotteleva, täydellisyyshakuinen ihminen on altis häpeämiselle. Häpeästä voi tulla taakka, pimeys, josta voi kuitenkin päästä valoon.

Häpeästä valoon on toivoa antava ja käytännönläheinen kirja häpeästä. Sen lukeminen on terapeuttista. Itsensä kanssa samalla puolella oleminen ja anteeksi antaminen ovat tärkeitä ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Lapsi, johon on istutettu häpeän siemen, saa olla olemassa. Anteeksi pyytelemättä.

Kirjoittanut: Teologi Tea Holm

Psst! Kirja Häpeästä valoon tilattavissa mm. Adlibriksesta

Huom. Vertaile sähkön hinnat tästä linkistä.